Selfhosted

Mijn eerste websites was op een shared-hosting omgeving in de tijd dat je als particulier nog geen eigen .nl domein mocht hebben. Dan moest het maar via de hosting-provider, toen alles op eigen naam stond en mijn bosz.com/org/net/eu het rijtje compleet maakte het lange tijd op mijn eigen server thuis gehost. De mailomgeving liep daar ook vrolijk rond, maar met de komst van Google for domains en een koppeling van mijn bosz.com daarmee was dat niet meer nodig.

Mijn websites liepen intussen op een kleine vps voor een paar euro per maand. Dat was leuk hobbyen, maar veel tijd stak ik er niet in. Toen die omgeving in een brand verloren ging was het natuurlijk de vraag waar stond ook alweer mijn backup. Lange tijd had ik die als verloren beschouwd, maar hij bleek toch nog ergens in de ‘cloud’ te staan.

Intussen had ik deze blog alweer gestart op een shared wordpress omgeving (deels betaald met de vergoeding van de brand van de vps-omgeving). Geen zin om zelf WordPress weer op te zetten, gewoon lekker hosted.

Dat contract loopt opzich nog even, maar toch besloten de boel om te zetten naar soort self-hosted. Via Oracle Cloud een always-free ARM-server die voorzien is van Ubuntu met docker en met de nodige containers een WordPress site op. Export/Import van de oude posts en alles draait. Nu de backup nog goed inregelen…