Smart Human Presence Detector

RTCGQ01LMDe meest gebruikte editor in Home Assistant is denk ik wel de motion detector. Een licht die aangaat zodra een persoon langsloopt is wel de meest voorkomende automatisering die er bestaat. Zelf ben ik een groot fan van de Xiaomi versie hiervan. Een klein ronde sensor die je met een eventueel pootje makkelijk overal kunt neerhangen. Zo gaat menig licht hier aan in huis.

Maar helemaal perfect is die niet. Het is een echte detector. Hij detecteert iets en flipt aan om na 60 seconden weer uit te gaan en dan door een nieuwe beweging weer aan te gaan. Bij een foute automatisering (waarbij dus de aan/uit hetzelfde is als de lamp aan/uit) kan je een mooie discolamp introduceren.

Sinds kort is er echter een nieuwe variant van een motion-detector, een smart one. Eentje die continue kijkt of er iemand aanwezig is, zelfs als die persoon stil zit. Grote nadeel met deze versie is naast de prijs ook dat deze een continue voeding (5v) nodig heeft. Gelukkig is dat USB-powered en had mijn WiFi-extender nog een USB-poort over.

Dankzij deze sensor kan ik nu zien hoeveel uur ik achter mijn bureau zit: