home-automation

Tegenwoordig draai ik Home-Assistant als mijn home-automation software, maar begon ooit met OpenHAB. Draaiend als een Docker-container op mijn NAS stuurde ik daar enkele Z-wave powerplugs mee aan. Als protocol had ik toen Z-Wave gekozen. Een USB-stick in de NAS, gekoppeld aan de Docker-container en gaan.

Langzaam breide het aantal z-wave devices uit en had ik naast powerplugs ook enkele deur, temperatuur en bewegingsensors. OpenHAB was inmiddels ingewisseld voor Domoticz, wat een veel lagere leercurve heeft. Het zag er ook wat ‘mooier’ kwa interface. Maar hardware-matig was er weinig uitbreiding. Het plan was ooit om schakelaars te voorzien van Fibaro schakelaars, maar de prijs per unit zat me tegen.

Intussen had ik voor een ander project het over een andere boeg gegooid. Een oude Raspberry Pi3b werd voorzien van Hassio (Home-Assistant) en Conbee 2 usb-stick. Met een paar goeie sale-rondes op AliExpress een heleboel deur/temperatuur/licht en bewegingssensors gescoord en dit alles in no time werkend gekregen. Dit beviel me wel.

De Domoticz implementatie ging me steeds meer tegenstaan, een nieuwe versie bood niet de flexibiliteit die ik bij Home-Assistent wel zag. Dan hier ook maar over op HA. Waar bij de Zigbee implementatie van Deconz perfect was, was de Z-wave implementatie waardeloos (begreep dat de nieuwe implementatie beter is) en begon ik me ook te ergeren aan mijn Z-wave sensors. Bij de temperatuur updates zaten vaak uren tussen en deursensor zag niet altijd of de deur nu open of dicht was.

Gelukkig was alles goed te verkopen op Marktplaats en was het snel omgezet naar Zigbee devices. Met een simpele CC2531 bestuurde ik nu mijn nieuwe zigbee powersockets.