Z-wave vs Zigbee

De eerste vraag die je moet beantwoorden als je wilt beginnen met home-automation is ga ik voor Zigbee of Z-wave. Of ben ik eigenwijs en ga ik voor rfxcom, maar gezien dat geen terugkoppeling kent voldoet het niet.

Alle twee de type netwerken zijn een zogenaamd mesh-netwerk. Alle devices die aan het stroom hangen zorgen ervoor dat het signaal verder verspreid wordt. Andere sensors kunnen dan verder van de coördinator werken. Bij Z-wave is deze implentatie wat beter door de striktere regels van de randapparatuur.

Niet dat bij Zigbee het niet werkt, echter doordat niet alle apparatuur zich 100% houdt aan de protocol regels zijn veel sensors die alleen met een coördinator praten en niet via een ander punt in je netwerk.

Persoonlijk merkte ik dit bij het aansluiten van een zigbee schakelaar op zolder. Deze werd pas gezien nadat ik de coördinator dichterbij had gebracht, terwijl een HUE lamp kort daarvoor gewoon wilde koppelen. Na de kopeling was er gewoon een mesh-netwerk en kon de coördinator weer naar zijn oude plek. Bij Z-wave zag ik dit probleem niet.

Echter ben ik nu toch echt een Zigbee aanhanger. De grote hoeveelheid verschillende sensors die je ervoor kan krijgen zie je niet terug bij Z-wave. Zeker niet voor die prijzen en ook gewoon verkrijgbaar bij de Ikea en Lidl.